Krönika: Playboyens förlorade värld

Porfirio Rubirosas - playboyens förlorade värld

Ordet playboy leder tankarna till en man som lever ett obekymrat glamourliv i sus och dus. Men det som egentligen definierar 50- och 60-talens playboy är ett absolut gehör för stil och gentlemannaskap. Journalisten Anna Östberg minns chevalereska personligheter utöver det vanliga.

4 min lästid

”Den gyllene tidseran när en elit av professionella nöjessökare fascinerade världen är över. Det fanns endast tolv stycken playboys i världen, inte fler. De var charmerande och kunde flera språk och behandlade kvinnor väl. Jag tycker att det som var roligt har försvunnit. Att resa med en kvinna till Tahiti var en otrolig upplevelse. Numera reser alla till Tahiti. Denna generation kan göra vad som helst men det är inte lika roligt längre.” Orden är Gunther Sachs som i en intervju berättade om vad han tyckte om de nya tidevarven. Gunther Sachs var miljardär och arvtagare till Opelimperiet men var även en framgångsrik fotograf och författare.

De som var med mellan 1950 och 1970 kan säkert med en viss reservation betrakta dagens jetsetleverne. Kanske har det blivit lite för mycket av bling bling och en allt för stor dos av vulgaritet där en gång i tiden smakfullhet och stil rådde? Nutidens överflöd av mainstreamlyx fanns inte för sex decennier sedan. Numera klär sig miljardärer i flip-flops och hoodies. Idag kan vi följa celebriteter på bloggar och Instagram. Förr utspelades livet på privata yachter även om foton dök upp nu och då i skvallerpressen. Som när Sachs gifte sig med den franska filmstjärnan Brigitte Bardot. Men allt som oftast kunde felsteg och skandaler oannonserat passera förbi både en närgången presskår och nyfikna åskådare. Den voyeurism som nu får fritt spelrum var helt enkelt inte möjlig.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?