Därför mår kroppen bra av lugna löprundor

Löpare i solnedgång

Att köra hårda löppass såsom intervaller är viktigt för att utmana pannbenet och förflytta gränserna. Men dessa pass är bara en liten del av träningen. Merparten av skribenten Johan Renströms löpträning består av lugna pass som ofta blir meditativa. Läs hans artikel om varför kroppen mår så bra av lugna löprundor.

4 min lästid

Foto: Venti Views/Unsplash

Jag springer två typer av lugna, meditativa pass. Antingen låter jag tankarna springa fritt och själva upptäcka saker längs vägen. Det är en sorts problemlösningslöpning. Det är ett löppass som passar bra att springa på lunchen. Jag tar med ett problem från kontoret och kommer tillbaka med en lösning.

Den andra sortens lugn löpning är en slags meditation i rörelse. Jag andas med magen och låter luften flöda in och ut genom näsan. Jag fokuserar på andningen eller på ljudet från fötterna som slår i marken. Varje steg och armarnas motsvarande pendelrörelser skapar en distinkt rytm som sänker hjärnvågornas frekvens till mellan 8-13 Herz. De kallas för alfavågor och är den lägsta frekvens som hjärnan kan upprätthålla utan att du tappar medvetandet. Även när du vaknar upp och somnar in är det alfavågor som pulserar genom hjärnan. Tankarna flyter på dessa vågor.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in