Krönika: ”Jag tycker alltid tvärtom”

Det är möjligen barnsligt. Det är möjligen lite krångligt. Men att alltid reagera och tycka precis tvärtom ger ofta nya vägar framåt och väcker något nytt, något friskt. Här, en text om ett levnadssätt som en myndigförklarad treåring.

2 min lästid

Foto: Mulyadi /Unsplash

Det är som en naturlag som jag inte kontrollerar. Framförallt när något framställs som “den enda vägen” eller “detta är bäst för alla”. Då slår jag bakut och vill det omvända. 

Två exempel. Det första: Jag vill sitta längst fram på bion. Man får allt ljud och ljus först och man får en helhetsupplevelse som uppfyller en totalt. Det andra: Jag vill inte att Sverige kapprustar nu. Det är nu vi har chansen att agera på ett annat sätt än alla andra och hitta fredsvägen. 

Jag tror att dessa tvärtom-tankesätt generellt är bra och nyttiga för samhället.

Det värnar om den lilla människan. Ni minns när Chelsea Manning pekade ut missförhållanden inom den amerikanska militären som ett tydligt exempel. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?