Krönika: Du är född till löpare

Är människan född till löpare? I sin bok Born to Run skriver Chris McDougall om Tarahumara-indianerna vars livsstil handlar om löpning. Alla springer - män och kvinnor, gamla och unga. De springer hundratals kilometer i enkla sandaler. 

3 min lästid

Foto: Emma Simpson / Unsplash

Tarahumara visar att människan egentligen är född till löpare. I vår moderna, bekväma värld har vi kanske tappat kontakten med vårt ursprung på savannen.

Född till löpare

För några år sedan visade evolutionsbiologen Dan Lieberman att utvecklingen från apa till människa skedde genom en rad anatomiska förändringar kopplade till löpning. Hälsenan blev längre så att den kunde lagra och ge energi som en fjäder. Det minskade energiåtgången under löpning med 50 procent. Foten utvecklade valv, tårna blev kortare och benen längre. Ett huvud förankrat med kraftiga nackligament och båggångar i örat gör att vi kan springa och samtidigt hålla huvudet still och fokusera blicken på ett byte i fjärran. Vi tappade pälsen och blev bäst i djurvärlden på att svettas. Därmed kan vi sänka kroppstemperaturen när det blir riktigt varmt.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in