Forskare: ”Många konspirationsteorier är oerhört influerade av det politiska klimatet i USA”

Är världen verkligen vad den ser ut att vara? Eller döljer sig en stor världskonspiration under ytan? Tanken på konspirationer är lika gammal som civilisationen och visst förekommer hemliga sammanslutningar och dolda agendor. Men konspirationsteorier är ofta produkter av tankemönster som går igen genom historien, snarare än verkliga hot.

7 min lästid

Foto: Unsplash

Rasmus Fleischer, forskare i ekonomisk historia, tycker att det är viktigt att skilja mellan å ena sidan enskilda konspirationsteorier och å andra sidan det som kallas konspiracism.

– Konspiracism är en världsåskådning där man bygger upp föreställningen att världen består av en mängd konspirationer, säger han. 

Människor som representerar det här synsättet upplever att konspirationer lurar bakom varje hörn. En konspiration liksom hakar i nästa, och tillslut bildas en hel väv av konspirationer, som alla hänger samman. 

Konspiracism har en lång historia och är traditionellt djupt sammanflätad med antisemitismen. En känd konspirationsteori är Sion Vises Protokoll, ett dokument som ansågs vara ”beviset” för att judar planerade att ta världsherraväldet. Redan på 1920-talet kunde man dock bevisa att Sion Vises Protokoll var en ren och skär förfalskning och att ursprunget var en satirisk pamflett riktad mot Napoleon III. Trots det finns det fortfarande människor som tror på det. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in