John Nettles – ”den riktiga” kriminalinspektören Tom Barnaby

Han drömde om att bli rockstjärna, men blev en av tv-världens mest berömda polismän. Den engelske skådespelaren John Nettles är för många inte bara den ursprunglige kriminalinspektören Tom Barnaby i Morden i Midsomer - han är också the one and only i rollen som Barnaby i tv-serien som verkar ha evigt liv. Första säsongen sängen 1997.

4 min lästid

– Att serien har blivit en sådan framgång tror jag beror på att den är så otroligt engelsk, den innehåller allt som folk förväntar sig av England. Barnaby är återhållsam, reserverad och han tar aldrig av sig slipsen. Det parat med kontrasten mellan det vardagliga och de bisarra mordfallen, säger John Nettles i telefon från Buckinghamshire där ett nytt tvåtimmarsavsnitt, nummer 50 i ordningen, håller på att spelas in.

Den speciella musiken i serien – som Jim Parker har komponerat – gör att tittaren direkt vet att det är dags för mord i den idylliska lilla landsbyn Midsomer.

Utmärkande är tonerna av theramin, föregångare till den moderna synthesizern. Instrumentet har använts i verk som The Beach Boys Good Vibrations och Alfred Hitchcocks Trollbunden.

– Musiken är oerhört viktig för Morden i Midsomer, säger John Nettles som jämför betydelsen av soundtracket i serien med det till 70-talsfilm Hajen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in