Jannat fick kämpa för att få föda utan kejsarsnitt

20-åriga Jannat Ara Riya från Bangladesh stod emot ett helt samhälle för rätten att föda på naturlig väg. – Doktorn hade fått hela släkten att tro att barnet skulle dö om han inte fick förlösa mitt barn med kejsarsnitt. Jag vägrade.

7 min lästid

Jannats graviditet var förhållandevis enkel. Bara en svag huvudvärk mellan varven. Det var först de sista fyra, fem dagarna som det började bli kritiskt när hela kroppen började värka. Fötterna, nacke, rygg, mage, bäckenbotten, allt.

– Läkaren rådde mig omedelbart att göra kejsarsnitt. Kejsarsnitt är enda räddningen annars skulle barnet dö, kanske jag också menade han. Jag hade sett effekterna av kejsarsnitt hos många kvinnor, och redan som ung hade jag bestämt att jag själv skulle föda på naturlig väg säger Jannat.

53 procent av Bangladesh kvinnor kommer till en klinik för sin förlossning. Resten föder hemma.

20 åriga Jannat Ara Riyas berättelse är vanlig. I Bangladesh dör ca 5 200 kvinnor om året i en förlossningssituation, 15 kvinnor per dygn, året runt. Mödradödligheten är den parameter som visar den största skillnaden mellan rika och fattiga länder. Det dör 278 000 mödrar i barnsäng per år i världen. Till det kommer kvinnor som avlider till följd av osäkra aborter. För en kvinna i ett fattigt land är risken mångfalt större att dö i barnsäng än för kvinnor i rika länder. Nittionio procent av dessa kvinnor avlider hemma under sin förlossning. Och 53 procent av Bangladesh kvinnor kommer överhuvudtaget till en klinik för sin förlossning. Resten föder hemma.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in