Höga kusten: Segla i världsarvet i sommar

Bortåt 200 distansminuter norr om grynnorna i Öregrundsgrepen, i höjd med Härnösand är Höga kusten nådd. Ur Bottenhavet reser sig dramatiskt skogiga berg med märkliga grottor och spännande raviner. Du seglar mitt i ett världsarv, i exotiska svenska farvatten, och kan angöra med fören direkt mot land nästan överallt. 

7 min lästid

Foto: Izabelle Nordfjell / hogakusten.com

När sjörapporten kommer till Bottenhavet nämns observationer från Lungö och Skags udde. Har du varit där?

Förmodligen inte om du har hemmahamn i Mellansverige eller sydligare. Det är lite märkligt att det är söderut eller österut det drar på båtsemestern, när Höga kusten tronar med storslagna vyer och spatiösa vatten med få grynnor och långa djupa fjärdar.

Du seglar upp på tre fyra dagar från Stockholms norra skärgård. Räkna med två dagsetapper med motorbåt och natthamn, kanske vid Mellanfjärden där fiskekrogen serverar pinfärsk strömming.

Redan vid lotsstationen Spikarna utanför Sundsvall börjar kustlandskapet bölja. När du siktar sydligaste spetsen på Härnön har kusten blivit brantare och klipporna röda. Du finner dig seglandes i vatten där branta öar och fastlandsberg stupar nästan lodrätt ner i havet. Det är Höga kusten, skärgården som har världens största landhöjning.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in