Guide till växterna rådjuren inte gillar

Blå bergvallmo, Meconopsis betonicifolia, är inget som rådjur gillar.

Tuggar rådjuren i sig dina fina blommor? Gottigott tycker de. Avskräckning är svårt. Lättast och effektivast är att välja sånt som de inte gillar. Vill man ha det fint ska det smaka äckligt! För rådjuren alltså.

5 min lästid

Text och bild: Dan Rosenholm

Antalet rådjur varierar med tid och plats, variationerna är beroende på saker som vintrars stränghet och traktens lodjurspopulation. Lyckas de hitta just din täppa så kan de under en kort påhälsning lätt sätta i sig ansenliga mängder av omhuldade buskar och perenner. Att skydda sig är svårt. Att sätta ut tussar som sugit i sig uppblött blodmjöl, eller doppa ett snöre i det och hänga upp, brukar fungera. Men då ska det repeteras var och varannan vecka.

Nej, för den med stora problem är det vettigare att välja växter som dessa hjortdjur, kända för sina söta ögon och glupska mun, inte gillar. Någon garanti att de inte tar sig en eller annan tugga finns inte ens då, men skadorna blir i alla fall begränsade. Här presenterar vi sex perenner och lika många buskar för dig som tycker att rådjuren kan inta sin middag någon annanstans.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in