Guide till Ölands pärlor – havet, alvaret och radbyar

Trollskogen på Öland

För en fastlänning är Öland exotiskt, nära men ända långt ifrån. Ljuset och det öppna landskapet gör att himlavalvet liksom kröker sig ända ner till fötterna. Solen, den karga växtligheten, och maten ger en känsla av Sydeuropa. Små ställen där man kan bo och äta gott finns det gott om, liksom ruiner och lämningar av människor som levt långt tillbaka. Och så åkrarna, ängarna, havsstränderna och Stora alvaret.

8 min lästid

Text och foto: Dan Rosenholm

Väderkvarnar finns överallt på Öland. Det var under 1700-talet som de flesta byggdes. Varje gård ville ha sin egen.
Väderkvarnar finns överallt på Öland. Stubbkvarnar kallas de vanligaste, nu finns ungefär 355 stycken kvar men det har varit kring 2000 av dem. Det var under 1700-talet som de flesta byggdes. Varje gård ville ha sin egen.

Stora alvaret

Den ölandska naturen lockar och pockar. Det må vara hur det vill med restauranger och sandstränder men den största attraktionen är det unika område som kallas Stora alvaret. En sällsynt typ av hedlandskap med enstaka buskridåer som inte liknar något annat.  

Ordet alvar kommer troligen från alv, det vill säga det lager under matjord som ansetts omöjligt att odla i. Alvar är skapade genom en kombination av bergrund, inlandsisens slipning, torrt klimat och mänsklig påverkan. Jordlagret är ofta tunt, ibland ligger kalkberggrunden helt frilagd.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in