Från Manhattan till Gotland – Håkan Nesser har hittat hem

Under åren som Håkan Nesser bodde i New York skrev han Maskarna på Carmine Street, i London författade han Himmel över London och under ett halvår på Exmoorheden i sydvästra England blev boken Levande och döda i Winsford till. En kriminalroman med Gotland som spelplats har länge varit efterlängtad av hans läsare och på senare tid även på hans egen bucketlist. Det var hög tid att infria ett löfte.

8 min lästid

Text och foto: Maria Molin

Tiden är en tjuv. Så kärnfullt inleds Håkan Nessers roman Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla och det är lätt att hålla med. Vissa böckers öppningsfras etsar sig fast i minnet, tänker jag när jag parkerar på uppfarten. Trevåningshuset som mäter nästan tolv meter på höjden syns knappt från vägen, dolt bakom vallen där den snabbväxande bokharabindan klättrar med sina skira, vita blomklasar. Grenarna på plommonträdet i trädgården framför huset dignar av frukt och marken nedanför är inbäddad i ett lilaprickigt täcke, där fåglarna tar för sig denna sensommardag.
– Körsbären och vinbären tar de direkt, men plommon hinner vi skörda, säger Håkan Nesser och berättar att det blivit ovanligt många burkar sylt i år.
– Det här är förstås en lyxkarantän. Tillvaron för en författare förändras inte så mycket i dessa tider, eftersom du ändå isolerar dig under skrivprocessen. Det som är annorlunda är att de flesta resor till bokmässor, festivaler och författarsamtal ställs in.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in