Efter explosionen: Han erbjuder gratis plastikkirurgi för att läka libanesers självbild

Möt plastikkirurgen Nabil som hjälper Libaneser få en bättre självbild efter explosionen

Vad händer i huvudet på en människa som plötsligt får ansiktsskador för livet? Sedan den 4 augusti 2020, då tusentals ton ammoniumnitrat sprängdes i Beiruts hamn, är Libanon ett ärrat land. Skönhetskirurgen Nabil Fakih ger gratis plastikkirurgi åt några av de omkring femtusen människor som skadades i explosionen.

4 min lästid

– En del patienter frågar gång på gång om ärren kommer att försvinna. Jag svarar att inga ärr försvinner men jag kan göra dem mindre synliga, säger Nabil Fakih.

Tryckvågen från de 2 750 ton ammoniumnitrat som exploderade i Beiruts hamn i augusti förra året drog med sig fönster flera kilometer bort från olycksplatsen. Tusentals patienter strömmade in på de offentliga sjukhusen och stressade läkare sydde ihop deras ansikten i expressfart. Idag ägnar Nabil Fakih en stor del av sin tid till att korrigera halvdana operationer från de kaotiska dagarna. Han plockar fortfarande ut glassplitter från sina patienters kinder.

– De flesta har skadats i ansiktet mer än på kroppen, majoriteten har splitterskador. Hälften är traumatiserade. Jag känner det, jag känner smärtan hos dem, säger Nabil Fakih.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?