Efter explosionen: Han erbjuder gratis plastikkirurgi för att läka libanesers självbild

Möt plastikkirurgen Nabil som hjälper Libaneser få en bättre självbild efter explosionen

Vad händer i huvudet på en människa som plötsligt får ansiktsskador för livet? Sedan den 4 augusti 2020, då tusentals ton ammoniumnitrat sprängdes i Beiruts hamn, är Libanon ett ärrat land. Skönhetskirurgen Nabil Fakih ger gratis plastikkirurgi åt några av de omkring femtusen människor som skadades i explosionen.

4 min lästid

– En del patienter frågar gång på gång om ärren kommer att försvinna. Jag svarar att inga ärr försvinner men jag kan göra dem mindre synliga, säger Nabil Fakih.

Tryckvågen från de 2 750 ton ammoniumnitrat som exploderade i Beiruts hamn i augusti förra året drog med sig fönster flera kilometer bort från olycksplatsen. Tusentals patienter strömmade in på de offentliga sjukhusen och stressade läkare sydde ihop deras ansikten i expressfart. Idag ägnar Nabil Fakih en stor del av sin tid till att korrigera halvdana operationer från de kaotiska dagarna. Han plockar fortfarande ut glassplitter från sina patienters kinder.

– De flesta har skadats i ansiktet mer än på kroppen, majoriteten har splitterskador. Hälften är traumatiserade. Jag känner det, jag känner smärtan hos dem, säger Nabil Fakih.

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in