Ett mystiskt kult-tempel mitt i London

Den mystiska Mithras-kulten står i centrum för det arkeologiska museet Mithraeum i London. Museet är byggt på en plats där lämningar hittats efter ett romerskt tempel. Redan efter andra världskrigets bombningar upptäcktes ruinerna, men det har tagit ända fram till idag innan allmänheten får komma in.

1 min lästid

Bild: Konstnären Judith Dobie, MOLA

Museet är nästan helt, 80 procent, byggt som det antika templet tros ha sett ut och ligger sju meter under dagens gatunivå, men där det alltså var gata på romartiden. Fynden är extremt välbevarade genom att templet låg bredvid den geggiga floden Walbrook som sedan länge försvunnit. Bl a har mängder av handskrifter på träplattor hittats från tidig romartid, 50-80 e Kr, vilket gör dem till de äldsta handskrivna dokumenten i Storbritannien. 

Första gången ”London”

Mest uppmärksammat är det allra första omnämnandet av ”Londinium”, men också finansiella transaktioner står beskrivna liksom juridiska handlingar. T ex är det en domare som kallar till möte innan en domstolsförhandling och på en annan platta står alfabetet, vilket kan betyda att en skola låg i närheten av templet. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in