The Cotswolds – där England är som mest engelskt

Från en stig upp mot den kulle där Cotswold Olimpicks hålls ser man ner över byn Chipping Campden.
 

Det England du drömde om finns ännu, med gulliga byar, vindlande vägar över böljande kullar och betande får. Det är Cotswolds vi talar om. Dessutom fullkomligt flödar det över av trädgårdar, allt från mindre, privata till några av de mest berömda.

Number of characters: 8 130

Text och bild: Dan Rosenholm

Böljande kullar med betande får. Små ofattbart gulliga byar med honungsgula hus av kalksten, inte sällan vid åar där foreller sprattlar. Prunkande bokskogar. Pubar med lokal öl och hemlagad mat. Ståtliga kyrkor byggda lika mycket för att uppvisa rikedom som för att hedra vår herre. Får, näringsrika jordar och driftiga människor har format landskapet och gett befolkningen god försörjning sedan, i alla fall, tusen år tillbaka i tiden. Idag är det genomkorsat av vandringsvägar och sprängfyllt med trädgårdar. Välkommen till the Cotswolds, engelsk landsbygd som vi drömmer om.

England som allra mest engelskt. Vy från Broadway Tower i the Cotswolds
England som allra mest engelskt. Vy över böljande ängar från Broadway Tower i Cotswolds

The Cotswolds är beläget ungefärligen innanför en triangel avgränsad av William Shakespeares Stratford-upon-Avon i norr, det lärda Oxford i öster och i söder av sköna Bath – ni vet, där man badade redan under romartiden. Det är inget eget administrativt område, the Cotswolds, utan täcker bitar av sex grevskap. Rikedomen var som störst mellan 1300- till 1500-talet, fårskötsel och ull var basen. Det var då egendomarna växte och de imponerande kyrkorna kom till. I gruvor bröts de honungsgula kalkstenar som husen byggts av – något romarna förresten hade började med redan de första århundradena efter Kristus.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in