Därför ålderskrisar vi

 

Att fylla jämnt förknippas ofta med stort firande och roliga fester. Men motsägelsefullt nog innebär det minst lika ofta vånda och ångest. Årtalet blir en markering om att en milstolpe i livet passerats och att en ny fas inleds. Detta kallar vi ålderskris. Journalisten Eva-Lotta Sigurdh har kikat närmare på det relativt moderna fenomenet för att försöka reda ut vad krisandet står för. Egentligen.

Number of characters: 4 818

Varför väljer vi att krisa så fort festen är över (eller långt innan)? Vad händer egentligen vid respektive kris? Och vad kan man göra för att slippa eländet?

Detta är vi nog många som frågar oss. Särskilt det sistnämnda. Och särskilt när vi börjar närma oss 30, 40, 50… Ja, rentav när vi bara ska fylla 20

– Varje ålderskris har sina särdrag, men gemensamt för dem alla är att de är biologiskt eller kulturellt betingade och att de är starkt påverkade av den tidsanda vi lever i, säger forskaren och psykoanalytikern Gunnel Jacobsson, som framförallt specialiserat sig på åldersgruppen ”unga vuxna” och deras krisande. Hon har bland annat skrivit avhandlingen ”På tröskeln till vuxenlivet”.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in