Prosecco vs cava – vad är egentligen skillnaden?

Mousserande vin

Sommar och värme medför att dryckesvalet drar mot bubbelvin. Prosecco och cava har blivit vana begrepp i sammanhanget men vad är egentligen skillnaden mellan de två mousserande vinerna?

3 min lästid

I vinvärlden framställs en mängd olika sorters bubbelvin, eller mousserande vin som är samlingsnamnet och varje vinproducerande land har sina egna stilar och benämningar. I Frankrike hittar vi exempelvis lyxig champagne eller crément och i Tyskland sekt. I Spanien är cava vanligast och i Italien är prosecco dominerande bland de mousserande vinerna. Cava har varit populärt i flera decennier medan prosecco trendade relativt nyligen. De har blivit de vanligaste sorterna vi möter i barernas utbud, på sommarfesten eller studentmottagningen. Men vad skiljer de två bubbelvinerna åt? Ja en hel del faktiskt. Skillnader i tillverkning, druvsorter och ursprung avgör både stil och smak.

Flaskor av mousserande vin i kylhink
Cava har varit populärt i flera decennier medan prosecco trendade relativt nyligen. De har blivit de vanligaste sorterna vi möter i barernas utbud, på sommarfesten eller studentmottagningen.
Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in