Sött och salt i norra Italien – eller varför inte njuta hemma

Goda tips från Italien

Oavsett om du föredrar en god ost eller en söt efterrätt är Italien landet för dig. Sylvia Carlsdotter tar dig med på en resa i smaklökarnas förlovade hemland.

2 min lästid

Pecorino-osten har en styrka och sälta som letar sig in och dansar med varenda smaklök. Som om munnen vore ett palats med en stor dans-sal. 

Det är en fårost med anor från romar-riket. Osten, i generösa bitar, gröna oliver och ett lökbröd i ringar  serveras till en iskall Birra Moretti på Caffe Ala, vid marknaden på Porta Palazzo i Turin. 

Hemmatips:  Pecorino finns i välsorterade ostaffärer eller saluhallar. Skär upp generösa bitar – inga osthyvlar här. Lägg upp några gröna oliver i en skål och komplettera med någon form av bröd, gärna lökbröd, lätt saltat. En iskall öl till är fint. Extra gott när du är småhungrig.

Rinnande bärnsten

Amaretto är en bärnstenglänsande bittersöt och len mandellikör. Jag dricker den gärna med en isbit i. Amaretto är sprungen från Saronno, bara någon mil från Turin.
Ljuvligt gott till en cappuchino på en kaffeteria, tillsammans med ett glas vatten, en penna och min skrivbok. Di Saronno och Amaretto Disaronno är tidigare benämningar på den mandelsmakande italienska likör som numera går under namnet Disaronno Originale. Trots den tydliga mandelsmaken innehåller den ingen mandel; smaken och bitterheten kommer istället från innehållet av aprikos och kryddor.
Denna likör skapades enligt legenden 1525 som en kärleksgåva till Berardino Luini av en ung kvinna i Saronno i norra Italien. Den kallas därför ofta för Kärlekens likör.
De flesta stora destillerier tillverkar egen «amaretto».

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in