Därför dricker vi punsch till ärtsoppan

 

”...glasen imma, röster stimma i vår sal….” Få drycker är så besjungna som den svenska punschen. Allt sedan Bellmans tid då arraken nådde vårt land i mitten av 1700-talet inleddes eran av svenskt punschdrickande, ett mode som fortfarande pågår.

Number of characters: 4 454

Text och foto: Birgitta Magnusson

Svensk punsch är en lika självklar svensk dryck som akvavit, vodka och Pucko. Man kan säga att svensk punsch är ursprungsbetecknat i bemärkelsen geografiskt förankrat i vårt land, den ska märkas Svensk punsch eller Swedish punsch. Det ursprungliga och tidiga varianterna av punsch var ett varmt sött förstärkt te. Vatten, socker, citron och te blandades i bålskål med arrak och serverades rykande i muggar på kaféer och krogar. Kajsa Warg lär ska ha tecknat ner ett av de första recepten.

Arrak är en exklusiv beståndsdel

Arrak är en avgörande ingrediens i punsch, det är ingen enskild krydda utan ett sockerrörsdestillat från ris, palmsaft och andra växter. En slags föregångare till romen. Destillatet fatlagras länge och den allra bästa arraken kom med ostindiefarare från Java i Indonesien och orten Batavia. Arraken är sötbesk och alkoholstark och vi känner också väl igen smaken genom klassiska bakverk som dammsugare och arraksboll eller karamellen punschpralin.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in