Chaikhana – ett himmelskt tehus

Turkosa tekoppar
 

I tehistoriens begynnelse var tehusen, en Chaikhana, en plats att vila längs den legendariska Sidenvägen. En pilgrimsfärd och en handelsväg som förband Kina med Mellanöstern och Europa. De behagliga tehusen var mötesplatser, ett rum där man kunde njuta av en välgörande kopp te och sjunga de gudomliga sångerna.

Number of characters: 15 660

Foto: Ewa Stackelberg

Det himmelska teets vagga är Kina. Det sägs att te uppenbarade sig av en slump för ungefär 4700 år sedan då den kinesiske kejsaren Shennong drack den första koppen. Av misstag hade några teblad fallit ner när man kokade vatten åt kejsaren. Kejsaren fann smaken angenäm och han beordrade omedelbart att denna välgörande planta skulle börja odlas. 

Te kom att bli en del av den kulturella bildningen. En bildad person i 700 talets Kina behärskade kalligrafi, poesi och kunde utföra en teceremoni efter konstens alla regler. Hur teet serverades och hur man drack sitt te, avslöjade omedelbart personens ursprung och klasstatus.

– Te ansågs föra samman människor. Efter att den engelska kolonialmaktens skepp spridit te över världen blev uttrycket ”Let´s put the tea pot on”, låt oss sätta på tekannan, ett allt vanligare sätt för människor att mötas säger tekännaren Ashok Kapoor som driver tehuset Chaikhana i Gamla Stan i Stockholm.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in