Kolloidalt silver: mirakelkuren med noll evidens

Pipett

Det tycks inte finnas någon ände på allt som "naturläkemedlet" kolloidalt silver påstås vara verksamt mot. Men trots att det inte finns några som helst vetenskapliga belägg för dess medicinska effekter fortsätter anhängarna att lovprisa det och locka nya användare. 

3 min lästid

Foto: Jill Burrow / Pexels

Har du drabbats av vinterkräksjuka, magsjuka, tandköttsinflammation, ögoninfektion, nokturi, förkylning, diabetes, svinkoppor eller svampinfektion? Enligt användarna i den slutna Facebookgruppen Kolloidalt silver, med över 10 000 medlemmar, kan allt detta botas eller lindras av medlet med samma namn, ett medel som i grund och botten bara är mikroskopiska silverpartiklar utblandade i vatten. 

«Jag dricker varje morgon och kväll”, är rådet från en gruppmedlem till den som vill undvika vinterkräksjukan. «Skölj med kolloidalt silver flera gånger så borde det bli bättre”, uppmanar en annan som tips för att bli av med en inflammation i tandköttet. «Kolloidalt silver tog bort min sons svinkoppor han fick som liten”, berättar en tredje. 

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in