Edward St Aubyn: ”Ironi är ett svårare beroende än heroin”

Edward St Aubyn

Han blev våldtagen av sin pappa och började med heroin i sextonårsåldern. Men Edward St Aubyn tog sig ut ur mörkret och gjorde litteratur av sina erfarenheter, litteratur som senare blev tv-serien Patrick Melrose med Benedict Cumberbatch i huvudrollen. År 2021 är han aktuell med den emotsedda romanen "Double Blind".

7 min lästid

Foto: David Sandison

Edward St Aubyn har just avslutat arbetet med sin samtida version av Shakespeares «King Lear». Edward St Aubyn har jämförts med storheter som Evelyn Waugh och Oscar Wilde och har med Melrose-sviten på totalt fem romaner skapat en helt egen nisch inom litteraturen – en korsning mellan självbiografisk satir och bildningsroman. Han beskriver fruktansvärda upplevelser – sexuella övergrepp, misshandel, heroinberoende och död – med ironi och humor.

– Det är något i vår brittiska självbild som gör att vi håller ett visst avstånd till svåra saker, säger Edward St Aubyn. Han menar att det handlar om en nationell ängslighet, ett tvångsmässigt behov av att förminska sin egen betydelse. Essensen i Melrose-böckerna är Patricks kamp för att komma bort från ironin för att kunna vara sann mot sig själv – och mot andra.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in