Historisk semester på Kroatiens gräddhylla

 

Kvarner var ett av Kroatiens allra första turistmål. Redan på 1800-talet tog kungligheter och adel tåget hit på somrarna.
I dag dröjer en doft av den fina världen kvar, men här hittar vi också vild natur och orörda stränder.

Number of characters: 10 239

Hotellen ligger på rad, läckra som gräddtårtor med sina ornamenteringar och balkonger. Kroatiska Opatija är verkligen något annat än de medeltida städerna på andra sidan Istrien. För medan Rovinj och Porec grundades som romerska hamnstäder var Opatija redan från start ett ystert semesterparadis.

Hit reste adeln och kungahusen i Europa, anförda av den österrikiska kejsarinnan Maria Anna vars besök 1860 blev startskottet för Opatija som dubbelmonarkin Österrike-Ungerns främsta badort. Under 50 år, fram till första världskriget, reste medlemmar av Europas kungahus och adel hit. Svenske Oskar II var en av dem. Han kom med tåget i sin egen kungavagn.

I början hängde de hos adelsmannen Iginio Scarpa som tog emot de första turisterna i sin Villa Angiolina. Senare bodde de på Hotel Kvarner som i dag är ett modernt spahotell. De promenerade i Park Angiolina där Scarpa låtit plantera växter från hela världen och de lyssnade på orkestern i musikpaviljongen där vi nu hör förinspelade wienervalser. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in