Relationscoachen: Så får du modet att lämna en destruktiv relation

Kvinna som kollar ut över ett fält vid solnedgång
 

Handen på hjärtat – står du ut med saker du inte borde? Att lämna en dålig eller till och med farlig relation är svårt. Men för din egen skull måste du våga ta steget.

Number of characters: 3 442

Foto: Edu Grande/Unsplash

Att se och erkänna för sig själv att ett förhållande förvandlats till en fälla tar ofta lång tid. Och de mentala hindren från att bryta sig loss är många.

– Alla har vi olika mått av förnekelse. Vi rationaliserar och hittar förklaringar, tänker att om vi bara gör si eller så blir allt bättre, säger relationscoachen Michael Larsen.

Det är oerhört nedbrytande att ständigt kontrolleras av en manipulativ och oförutsägbar partner. Efter en tids misshandel, känslomässig såväl som fysisk, är självförtroendet kört i botten. Man tror inte att man förtjänar bättre. Och allt det dåliga till trots är det lätt att hitta anledningar att stanna kvar.

– Att lämna är en lång process förknippad med många starka känslor av rädsla, skuld och skam. Man är rädd för vad omgivningen ska säga och skäms kanske också inför sig själv för att man ”misslyckats” med sitt förhållande. I destruktiva relationer är medberoende ett vanligt spöke enligt Michael Larsen. Tydliga tecken på medberoende är att man har svårt med gränssättning. Viljan att vara den andre till lags överskuggar alltid de egna behoven. Till slut vet man knappt vem man är, allt handlar bara om att göra partnern nöjd.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in