Elbilen som lär bli en favorit för hela familjen

Efter klimatbonusen kostar den här rymliga och helt eldrivna familjesuven under en halv miljon. Gazzines testförare gillar de många smarta detaljerna i nya Skoda Enyaq iV, men blir lite småsur över att en del som borde vara standard istället är dyra tillval.

Number of characters: 6 499

Foto: Ia Wadendal

SPARREHOLM. Biltillverkarna spottar ur sig så många elsuvar nu så allt riskerar att bli en grå strömförande gröt för den utmattade motorjournalisten. Men ibland hittar man ju en mandel – eller en riktig pärla – mitt i den gråa gröten.

Nya Skoda Enyaq iV är en sådan.

Det här är en familjebil med mycket rymlig och faktiskt nästan lyxig interiör. Till att börja med så behövs ingen startknapp utan du sätter dig i förarstolen och trycker foten mot bromsen – då vaknar bilen till liv. Sen är det bara att putta på växelväljaren och köra iväg.

I bilen har du en stor 13 tums infotainmentskärm som är väldigt lätt att navigera med, och en växelväljare som sitter där den ska – på mittkonsolen. Kusinen Volkswagen ID4 har ju av outgrundlig anledning fått sin växelväljare placerad bakom ratten. Förvaringsutrymmena i den gigantiska mittkonsolen är fantastiska. Mobiltelefonen går att ladda trådlöst (tillval) och röstassistenten Laura kan hjälpa dig på traven med att hitta de bästa lokala restaurangerna, eller varför inte ett bilmuseum eller en nöjespark att glädja ungarna med.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in