Den släpper bara ut vatten, tankas på fem minuter och kan rena luften från farliga partiklar. Den andra generationen av vätgasbilen Toyota Mirai har klara fördelar mot den vanliga elbilen. Men usel infrastruktur och dyr teknik är hinder på vägen för alla vätgasbilar.
UPPSALA. Visst är det en elbil, men ändå inte. Toyota Mirai drivs med vätgas och bränslecellsteknik som genererar el. Mirai – som betyder framtid på japanska – har klara fördelar jämfört med en traditionell elbil. Den kan tankas på fem minuter, har en räckvidd på 65 mil och släpper bara ut vattenånga. Dessutom har Mirai en reningsteknik som innebär att den filtrerar bort omkring 90 procent av de farliga partiklarna från omgivningen – och alltså släpper ut renare luft än vad den tar in. Teoretiskt skulle den alltså kunna ”städa bort” utsläppen från de dieseldrivna kompisarna på vägen.
Men det kommer – tyvärr – att dröja innan vätgasbilen blir ett alternativ till den vanliga elbilen. För det är än så länge väldigt dyrt att producera bränsleceller och i Sverige kan antalet tankstationer räknas på ena handens fingrar. Även om staten ger 70 000 kronor i klimatbonus till vätgasbilar så är intresset från rikspolitikernas sida för att investera i en bra infrastruktur rätt ljummet.