Bokhandlaren Shaun Bythells vardag blev oväntad bästsäljare

 

Ett antikvariat som väcker en liten by till liv med hjälp av bokrusiga besökare. Det låter kanske osannolikt i dessa näthandelstider men är likväl alldeles sant. Den årliga bokfestivalen i skotska Wigtown är ett vackert exempel på litterärt nytänkande på landsbygden.

Number of characters: 13 155

Initiativtagaren Shaun Bythell driver till vardags antikvariatet The Bookshop i Wigtown. Dessutom kan han numera titulera sig bästsäljarförfattare. Hans debut En bokhandlares dagbok (The Diary of a Bookseller) har hittills givits ut på ett tjugotal språk. Tidigare i höst kom uppföljaren Confessions of a Bookseller ut på engelska. Den är andra delen i en planerad trilogi om livet i och omkring Bythells antikvariat.

I Wigtown finns ett uppiggande oproportionerligt högt antal bokhandlar i förhållande till invånarantalet. Det går en bokhandel på 50 personer i denna stillsamma by i sydvästra Skottland som befolkas av runt 1000 personer. 

Där, på 17 North Main Street, ligger Shaun Bythells  ”The Book Shop”, Skottlands största antikvariat. Bakom en grönmålad dörr döljer sig drygt 100 000 böcker på sammanlagt flera kilometer långa hyllor. Där finns slingrande gångar, fåtöljer, öppna spisar och till och med en säng. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in