En liten hund med stort hjärta

En liten hund med stort hjärta

Chihuahua ligger på andra plats på Mexikos tio i topplista över populära hundraser och sägs vara Nordamerikas äldsta hundras. De senaste tio åren har rasen ökat mycket och den räknas som nationalhund i Mexiko. Enligt en gammal myt från aztekerna har chihuahua helande egenskaper vilket gör den extra populär.

5 min lästid

Text: Hélène Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Utanför den stora katedralen i den vackra mexikanska världsarvstaden Oaxaca kommer ett gäng unga killar vandrande nerför gatan. En av killarna har en krallig bullterrier i koppel och en annan kille har en chihuahua som stretar och drar framåt. Här i rasens hemland är den lilla hunden mycket populär och den ligger på andra plats efter pitbull terrier. Chihuahua är känd för att vara modig som en terrier så det kanske inte är så konstigt att den är populära hos både gammal och ung.

Fernando Gamero Luna dyker upp på sin vespa med den korthåriga chihuahuan Bobby.

Några dagar senare befinner vi oss i den mexikanska staden Tuxtepec i området Chinantla som ligger flera timmars bussresa över bergen med utgångspunkt i Oaxaca. Plötsligt dyker Fernando Gamero Luna upp på sin vespa med den korthåriga chihuahuan, Bobby som är ett år. Nedstoppad i fickan på sin randiga huvtröja har han också med sig en bedårande liten två månaders chihuahuavalp som ännu inte har fått något namn.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?