Easy är Schweiz enda lavintränade Sankt Bernardshund

I Schweiz tränas Sankt Bernhardshunden Easy upp i lavinsökning. En legendarisk hund vars ursprung är ett mysterium. I somras firade Saint Bernhardsklubben 50 -års jubileum i staden Martigny med en stor parad, galamiddag, utställning och deltagare från hela världen. 

10 min lästid

Text: Hélène Lundgren / Foto: Felix Oppenheim

Hela gatan är full med ivriga Sankt Bernhardshundar som står beredda att delta i den stora paraden som går av stapeln i den schweiziska staden Martigny. Den lilla staden ligger nära Sankt Bernhardpasset på 2 473 meters höjd, mot gränsen till Italien. Det är här som de legendariska hundarna har bott ända sen 1600 -talet tillsammans med munkarna på klosterhärbärget, Hospice du Grand-Saint-Bernhard. Hundarna som har ett utmärkt lokalsinne vägledde och räddade pilgrimerna som kom vandrande genom snön, över bergspasset.

Bernadiner von Kloster Hornbach, Wolfgang and Kerstin Stalter, Germany [email protected]

Denna varma sommardag ska alla hundarna vandra tillsammans med sina hussar och mattar nedför shoppinggatan i Martigny. Det är inte lätt att hålla i de uppspelta, stora hundarna som har mycket att titta på, och hundratals olika dofter att sniffa på längs gatan. World Union of Saint Bernard Clubs firar 50 års jubileum och Sankt Bernhardälskare från hela världen har samlats i Martigny under några dagar. På kvällen blir det galamiddag för 350 personer, och nästa dag ska 270 Sankt Bernhards från Schweiz, Tyskland, Frankrike, Italien, Portugal, Sverige, Norge, Finland, Lettland och Kanada ställas ut. 

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?