Drottning Tamar skapade en georgisk guldålder

I nästan 30 år styrde den medeltida tsarinnan Tamar Georgien. Hennes regeringstid mellan 1184 och 1213 brukar kallas för den georgiska guldåldern. Av sina undersåtar hyllades hon som ”drottningarnas drottning och kungarnas kung”. Möt denna kultfigur i georgisk historia.

7 min lästid

Text: Maria Rodikova/Foto:Kajsa Kax

Shota Rustaveli, samtida med drottning Tamar, skrev det episka diktverk Riddaren i panterskinn i slutet av 1100-talet som en allegori över hennes styre. Här i en tryckt version från 1800-talet.
Bild: Mihály Zichy/Wikimedia Commons

Tamar föddes ca 1166. Hon var samtida med drottning Eleanor av Akvitanien, en annan medeltida kvinna som också hon fick stort inflytande, men endast genom sina makar och söner som härskade över Frankrike och England. Tamar hade makten helt i sin egen hand.

Trots att ”mepe” (tsar) Tamar anses som en av landets viktigaste härskare genom tiderna är hon förvånansvärt okänd utanför landet. Hon byggde kyrkor, slog ner inhemska uppror och förde en aggressiv utrikespolitik. Det var ytterst nära att en tidig form av parlamentarism hade införts under hennes styre, men för detta var tiden icke mogen.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in