Det okända: Väger verkligen själen 21 gram?

Väger själen verkligen 21 gram? Foto: Unsplash

Vad händer egentligen med oss efter döden? Frågan kan skicka rysningar efter ryggraden och tanken på att vi skulle bli spöken kan knappast kännas lugnande. Bevisen för att vi skulle fortsätta livet på andra sidan gränsen har alltid varit undflyende även om många försökt att finna dem.

8 min lästid

Ett ”bevis” som ofta används för att människan har en själ som överlever kroppens död är historien om den amerikanske läkaren Duncan MacDougalls undersökningar från början av 1900-talet. MacDougalls försök visade att människor i dödsögonblicket blev 21 gram lättare och att detta skulle kunna förklaras med att själen just då lämnade kroppen. Första gången jag själv läste om detta var i en artikel i Året Runt i mars 1976. Rubriken löd ”Människans själ väger 21 gram” och artikeln handlade om en serie försök utförda av en amerikansk läkare, Duncan MacDougall år 1907.

Då, 1976, fanns inte internet och mina möjligheter att försöka kontrollera det som stod i artikeln var små. I dag är det betydligt lättare och MacDougalls rapport finns återgiven på flera webbplatser. Men frågetecknen kring vad som egentligen hände är fortfarande många. En kristen hemsida konstaterar att man inte har kunnat hitta några bevis för att artikeln verkligen har publicerats i tidskriften ”American Medicine” som det påstås och historien verkar ha tagit sitt eget liv. På en hemsida har MacDougall till och med förvandlats till ”en doktor i Düsseldorf”.

Har du skrivit artiklar som du vill publicera på Gazzine?

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model
Tack för att du stöttar vår vision!

Connecting people
through stories

Powered by journalists
Worldwide - in your language
Sustainable business model

Skaffa en prenumeration för att börja följa…

Stötta Gazzine för 99 kr/år Logga in