Anna Felländer har en imponerande meritlista från jobb som chefsekonom på Swedbank och rådgivare till regeringen. Hon har också jobbat med det sociala och etiska perspektivet långt innan de flesta av oss ens visste att detta är ett begrepp att hålla koll på och driver i dag konsultbolaget anchAI som hjälper bolag med ansvarsfull AI.
Text: Anna Holmquist
Vad är målet med ditt bolag?
– Att se till att alla företag kan omfamna vinsterna med AI med hjälp av vårt etiska filter som är en försäkring mot etiska och legala övertramp. Att alla företag och offentliga myndigheter kan rapportera kring hur deras användning av data inte skapar avtryck i samhället och hos medborgare/konsumenter som strider mot våra mänskliga rättigheter. Transparens är avgörande för att företag ska vinna sina kunders förtroende i denna datadrivna AI-era.
Möter du ofta rädsla kring AI?
– Ja och nej. Det finns en okunskap kring hur vi i allmänhet låter AI styra våra liv och kränka både vår integritet och rätt till att ta självständiga beslut. ChatGPT är ett tecken på att AI har blivit en så kallad General Purpose Technology, och det bör understrykas att resultaten är baserade på knappa historiska data och att det finns partiskhet som gör att ChatGPT behöver styras och regleras. De som är rädda för AI överskattar hur nära tidpunkten är för att AI ska bli superintelligent, det vill säga överlista oss människor på alla plan.