Sommarlovet börjar gå mot sitt slut och kanske pirrar det lite extra i många små magar inför skolstarten i höst. Journalisten och barnsjuksköterskan Helen Bjurberg har här samlat sina bästa tips för en smidigare skolstart oavsett om ditt barn börjar i nollan, fyran eller sjuan.
Nollan
Vem minns inte kvällen innan första skoldagen? Pirret i magen, nyfikenheten, känslan av att vara stor. Nu står din egen lilla knatte där. Med fötterna, nyss klivna ur sandlådan, på väg in i den nya världen. Skolans värld. Plötsligt ska man passa tider, packa skolväska och få läxor. Och även om förskoleklass är en mjukstart är det mycket nytt att lära, både för liten och stor. Så här gör ni:
- Förbered er tillsammans och prata om vad som väntar. De flesta hinner träffa sina blivande klasskompisar och fröknar innan sommaren. Ta med intrycken därifrån och samtala om under semestern. På bibblan finns bra böcker om hur det kan vara att börja skolan. Skönt även för mamma och pappa att veta.
- Ge tid till att sörja förskoletiden. Även om de flesta är förväntansfulla och spända att få börja skolan kan det behövas en stunds reflektion över det man lämnar bakom sig. Kompisar som börjar en annan skola, fröknar som blir kvar på förskolan. Gråt en skvätt med ditt barn innan ni går vidare mot nya, spännande mål.
- Ha en egen förberedelsedag. Låt barnet välja bänkpapper, pennskrin och skolväska. Det är roligt att få planera, bra att få känna sig stor och viktigt att skolstarten tas på allvar.
- Många barn vill vara fina första dagen i skolan. Välj ut kläder i god tid och var lyhörd för barnets önskemål. Prinsessklänning är kanske okej just i dag?
- Försök ordna med morgonsällskap. Att gå till skolan med en kompis är både roligare och tryggare än att gå själv. Och även om man i början kan behöva gå med sitt barn kan det på sikt ge avlastning att turas om med andra föräldrar.
- Ett favoritgossedjur i väskan kan ge extra trygghet under den första tiden.
- Om frukosten tidigare åts på förskolan kan ni behöva få in en ny rutin i era liv. Gå upp i tid och servera något gott och nyttigt. Nu är frukosten viktigare än någonsin, en skoldag kräver massor av energi.
- Skicka med en frukt i väskan. Många skolor har gemensam fruktstund, men även de som inte har mår gott av ett fruktmellis.
- Försök att komma i säng tidigt. De allra flesta barn som börjat en ny termin är trötta. Anspänningen, alla intryck och nya kompisar tar på krafterna. Tänk bara hur det känns att börja ett nytt jobb.
- Låt barnet vara med från början och lära sig packa sin ryggsäck eller gympapåse. Det växer med ansvaret och du kommer att behöva all avlastning du kan få framöver.
- Har ditt barn särskilda behov kan det vara bra att boka in en tid så snart som möjligt och prata med fröken och kanske skolsköterska eller kurator om det. Det kan handla om allt från allergier till hundrädsla eller myror i brallorna. Ju mer personalen vet om ditt barn desto bättre kan de hjälpa.
- Mycket är nytt den första tiden och därmed lätt hänt med olyckor. Det är inte ovanligt att barn som varit torra i evigheter både börjar kissa och bajsa på sig vid skolstart. Gör ingen stor grej av det utan se bara till att det finns extrakläder på plats så kommer det gå över på ett kick.
- Precis som på förskolan är det bra att märka kläderna. På en skola finns många platser där kläder kan bli kvarglömda: i matsalen, gympasalen, på skolgården. Är de märkta är chansen större att få tillbaka dem.
4:an
En ny målstolpe är nådd. Ett nytt och spännande liv väntar. Vissa barn byter skola igen eller kanske fröken. Fritidstiden är slut och i stället väntar klubben eller hemgång direkt efter skolan. Förut kallades det mellanstadiet, men även om det inte längre finns något sådant begrepp så vet man med sig att när man nått hit så är man riktigt stor. Men mamma då, hänger hon med? Vad innebär det egentligen att kidsen börjar 4: an?