Psykoterapin hjälpte inte alls mot Karins depression. Karin uppfattade terapeuten som oempatisk och inkompetent, och mådde allt sämre. ”Men jag var så trasig att jag litade på henne. Jag tänkte att en terapeut vet väl vad hon sysslar med”, säger Karin.
Foto: Priscilla du Preez / Unsplash
Under ett års tid hade Karin skött sin cancersjuke make i hemmet. Hon var helt utmattad och när maken avled rasade världen.
– Jag var i oerhört dåligt skick efter min mans död men det tog ganska lång tid innan jag förstod det, berättar Karin. Jag ville inte aktivt försöka ta livet av mig, men jag ville upphöra att existera, trots att jag har barn och barnbarn. Jag hade ingen livslust.
Till slut gick Karin till vårdcentralen där man ställde diagnosen depression, man gjorde även en bedömning av hur djup den var.
För att orka med livet som anhörigvårdare medan maken var i livet hade Karin tidigare gått i kognitiv beteendeterapi (kbt), och det hade hjälpt henne mycket. Kognitiv beteendeterapi är ett samlingsnamn för en mängd tekniker. Det är den terapiform det forskats mest på och som man vet hjälper vid många vanliga tillstånd som depression och olika ångestsyndrom. Genom sin husläkare bad Karin nu att få remiss för att träffa ännu en terapeut.