Din bebis är smartare än du tror och lär sig saker redan i magen

 

Visste du att din bebis har en känsla för matematik redan som nyfödd? Eller att intresset för ansikten väcks redan i magen? Här berättar professorn om hur smart din bebis faktiskt är.

Number of characters: 2 895

Foto: Anastasia Zhenina, Unsplash

Det går en i rasande fart att förstå mer om små barns tidiga utveckling. Att födas är inte riktigt den magiska startpunkt vi hittills trott, visar ny spännande forskning.

-Redan i magen börjar barnet bygga upp kunskap om sin kropp och på så sätt påverka sin egen utveckling. Nya forskningsmetoder ger oss bättre svar men framför allt får vi en inblick i hur mycket nyfödda faktiskt kan, säger Gustaf Gredebäck, professor i utvecklingspsykologi och föreståndare för Barn- och babylabbet vid Uppsala universitet.

Intresset för ansikten startar redan i magen
Sedan tidigare vet vi att nyfödda dras till ansikten, men studier visar att intresset startar långt tidigare. Med hjälp av avancerad ljusteknik vet man att bebisen aktivt utforskar sin kropp under sista delen av graviditeten.
– När de undersöker ansiktet kan känselintrycken bli överförda till ett synintryck i hjärnan och man kan inte utesluta att det tidiga utforskandet bidrar till att skapa intresset för ansikten, menar Gustaf Gredebäck.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden