Hur blir vädret? Så kan du själv göra dina egna prognoser

 

Vädret på jorden ingår i ett komplicerat kretslopp av olika krafter. Meteorologerna samlar in en mängd data som bearbetas för att kunna förutse vilket väder det blir. Men genom att iaktta himlen kan du själv göra väderprognoser.

Number of characters: 5 421

Meteorologi är läran om vädret – alltså atmosfärens fysik och kemi. Temperatur, havsströmmar, nederbörd, vind, sol, moln, bergskedjor och jordens rörelse – det är mycket som påverkar väderleken. Alla jordens krafter hänger ihop i ett komplicerat kretslopp. Meteorologiska data samlas in från hela världen och lagras i stora databaser, och med hjälp av satellitbilder kan vi se hur vädersystemen flyttar sig över jorden. Meteorologerna studerar särskilt vad som händer uppe i atmosfären. Och med matematiska modeller kan de behandla den insamlade informationen och göra en prognos för det kommande vädret.

Cumulus är klassiska vackert-väder-moln. De låga stackmolnen har platt undersida och bulliga toppar. Man kan vara ganska säker på att det fina vädret håller i sig hela dagen. Foto: Pixabay
Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden