Frivilliga dykare städar bort tonvis med sopor

Skräp från havet
 

För att värna miljön och väcka opinion har ideella skräpdykare hittills plockat upp 30 ton elsparkcyklar, 27 ton båtbatterier och 130 ton blandat skräp från våra vattendrag. Initiativet startade runt Mälaren, men dykresorna sträcker sig ända ner till Göteborg.

Number of characters: 3 340

– Vi fortsätter ”Holgersons underbara skräpresa”. Förr uppmanades folk att slänga uttjänta batterier i vattnet. Idag vet man bättre, men de gamla ligger kvar och de innehåller tungmetaller. Elsparkcyklar har litiumbatterier, som inte heller ska ligga i våra vattendrag, säger Fredrik Johansson.

Han pekar på den stora högen med cyklar och batterier, som dykarna i den ideella föreningen Rena Mälaren hittade under några timmar med dykarlampor nere i det mörka vattnet. Tillsammans med ett antal repdragare, som samlar ihop allt skräp, kan de addera ytterligare några ton miljöfarligt avfall till sitt räddningsarbete.

Kundvagn och gosedjur som legat i havet
Föremål som ligger och skräpar på botten i våra sjöar och hav är kundvagnar, däck och hårddiskar, men även smycken, plånböcker och handväskor ligger och skräpar på botten i våra sjöar och hav. Foto: Ann-Catrin Emanuelsson
Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden