Det här visste du inte om orkidéer – naturens ballerinor

 

Gulyxne, jungfru Marie nycklar, krutbrännare, skogsfru och ängsnattviol – de svenska orkidéerna har spännande namn som tagna från sagornas värld. Som små ballerinor med svepande kjolar lyser de upp i skog och mark. Nu i juni blommar de som mest!

Number of characters: 6 229

Orkidéer en av de allra största växtfamiljerna i världen. I Sverige finns det upp mot 50 vilda arter. Både deras form, färg och mönster känns exotiska och lite främmande i den svenska naturen. Men alla orkidéer är inte lika färgstarka, utan en del är mer blygsamma i sin framtoning. Tvåblad, honungsblomster, göknycklar, grönkulla och spindelblomster är vanliga orkidéer som man sällan lägger märke till tack vare deras oansenliga utseende.  

Speciellt utseende

Man känner igen en orkidé på sitt typiska utseende. Stjälkarna är upprätta och bladen helbräddade – alltså utan inskärningar. Blommorna är uppdelade i tre yttre och tre inre kronblad. Ett av kronbladen är ombildat till en stor läpp, det är den som ger orkidéer sitt vackra utseende. Alla orkidéer är enhjärtbladiga, det vill säga bladnerverna ligger parallella i blomman. Plantorna kan ha en stor blomma eller flera som sitter tillsammans i ett ax. Orkidéerna har underjordiska rotstammar eller knöllika rötter. 

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden