Därför stormar det som mest på hösten och vintern

 

Stormvindar är en naturkraft att ha respekt för. På hösten och vintern är det som blåsigast i Sverige. Och när vindhastigheterna når upp till stormstyrka kan förödelsen bli stor. Det händer att stormar både rycker upp träd, välter hus och får vattendrag att svämma över.

Number of characters: 8 490

En isande vind sveper in från sydväst och viner runt öronen. Vinden skakar träden så att höstlöven lossnar och virvlar runt i luften. På stranden spolas sten, tång och snäckskal långt upp på land. Och när de höga vågorna bryts mot klipporna piskas havet upp till vitt skum. Visst blåser det mer på hösten?

Ja, enligt SMHI är november till januari de blåsigaste månaderna på året. De beror på att skillnaden i lufttryck är som störst då. Solens strålar når inte riktigt fram till polerna helt enkelt. Därför är luften över Nordpolen kall och tung medan luften nere vid Ekvatorn fortfarande är varm och lätt. Tryckskillnaderna uppkommer just för att det är så stora temperaturskillnader i atmosfären. Vinden försöker utjämna dessa temperaturskillnader, och rör sig från områden med högtryck mot områden med lågtryck. Ju större tryckskillnader desto hårdare vindar.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden