Då har du störst chans att se årets alla meteorregn

 

Under året finns perioder då du kan se riktigt många stjärnfall på natthimlen. De spektakulära meteorregnen återkommer varje år och ibland kan du uppleva mellan 40-120 stjärnfall i timmen om du står på en bra och mörk plats.

Number of characters: 3 238

Foto: Matheus Bertelli /Pexels

Vi kallar det stjärnfall, och visst ser det ut som fallande stjärnor; lysande streck över himlavalvet. Men vad det egentligen handlar om är små gruskorn som kommer in i jordens atmosfär med så pass hög fart att gasen runt dem hettas upp och börjar lysa. Meteorerna är oftast mycket små – i storlek med sandkorn – som pulvriseras av friktionen när de kliver in i vår atmosfär.

Var kommer de ifrån och när kan jag se dem bäst?

Alla kometer har en bana kring solen och längs med banan sträcker sig ett „meteormoln“ av partiklar som har frigjorts från kometen. Ett spår av kometkorn, damm och is. Vid återkommande tidpunkter när jorden passerar kometens bana fångas en del av materialet upp av jordens dragningskraft och ger ett ökat antal meteorer/stjärnfall. Detta upprepas varje år och man talar då om meteorskurar, meteorregn eller meteorsvärmar.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden