Allt fler kör bil med narkotika i blodet. Ändå får svensk polis inte utföra slumpmässiga drogtester. Dessutom saknas det en gräns för att kunna döma till grovt drograttfylleri. Den som åker fast klarar sig oftast med dagsböter. Men det finns flera lagförslag som kan förbättra trafiksäkerheten.
– Det är bekymmersamt att vi har en sådan trubbig praxis där det nästan uteslutande används dagsböter som straff för den som döms för drograttfylla. Om vi kan få återfallsförbrytare dömda för grov drograttfylla hade vi enklare kunnat erbjuda rätt hjälp med rätt vård, säger kammaråklagare Johan Bülow.
Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har det totala antalet anmälda rattfylleribrott (för både alkohol och narkotika) minskat med 15 procent sedan 2012, medan anmälda brott av drograttfylleri ökat med 24 procent.
– Senaste decenniet har dödsolyckor där alkohol involverats halverats, men det gäller inte på drogsidan. Av alla inträffade dödsolyckor var mellan 5-8 procent drogpåverkade, säger Maria Krafft, måldirektör på Trafikverket.