Upptäck Österrike – vinriket i öst

Vinodlingar utanför Wien
 

Längs med Österrikes alpsluttningar och floden Donau står vinstockarna på rad. Högst på vintronen stoltserar druvan Grüner Veltliner med Riesling vid sin sida. Men det finns mycket mer att upptäcka för den som är nyfiken på vittvinslandet Österrike. Ett rödvin kanske?  

Number of characters: 4 893

”Ska det vara en fränkisch eller heunisch?” Tänk om valet vore så enkelt. Men inte svårare än så var det faktiskt på 700-talet när österrikarna valde vin. Kunskapen om bättre och sämre druvor var redan då väl förankrad. Men det har hänt en del. Förutom Österrikes nationaldruva Grüner Veltliner, produceras idag viner och en lång rad olika druvor från hela 16 distrikt.

Tre regioner där Niederösterreich regerar

Österrikes vindistrikt ligger i öst, vid foten av Alperna, och har optimala förhållanden beträffande klimat och jordmån. Utpräglade årstider med kyliga vintrar och varma somrar, ger mycket fruktiga och aromatiska vita viner. 

Österrikes vinodlingar är indelade i tre regioner Niederösterreich, Burgenland och Steiermark, där Niederösterreich är landets största och viktigaste vinregion. Här – med distriktet Weinviertel i spetsen – odlas först och främst Grüner Veltliner. Druvan ger torra, vita viner och beundras för sin smakrika elegans, spritsighet och pepparkryddade arom. Wachau betraktas allmänt som landets främsta distrikt för torra vita viner. Kamptal är ett annat välkänt distrikt och här odlas även blåa druvor som Zweigelt.

Have you written articles that you want to publish on Gazzine?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden