Så väljer du vin och goda tillbehör till skaldjursfesten

 

Det finns en gammal regel som säger att skaldjur är som finast i alla månader med ”r”, det vill säga att de bör ätas och njutas mellan september och april. Färska skaldjur är en delikatess med viss sötma och innehåller även grundsmaken umami som kan påverka smaken på vinet du dricker till. Här några råd och recept inför höstens skaldjursfester.

Number of characters: 3 962

Text: Birgitta Magnusson  

Bild: Birgitta Magnusson och Creative Commons (head)

Tumregeln är att undvika strävhet och fatkaraktär

Som tumregel kan två förhållningssätt fungera vid vinvalet till de färska skaldjuren.

Avstå från

  • sträva viner vilket innebär de flesta röda och
  • alla viner med påtaglig fatkaraktär.

Just dessa två karaktärsdrag kan ge en lite obehaglig metallisk smak i mötet med grundsmaken umami. Vita friska viner, lättare roséviner och mousserande viner brukar fungera bäst.

Kräftpremiären

Redan i augusti inleder vi skaldjurssäsongen med kräftskivor. Vi kokar våra svenska kräftor i salt och lägger i lag med dillkronor, det gör anrättningen speciell i jämförelse med annan mer neutral skaldjurskokning. Öl och snaps är traditionellt dryckesval men vitt vin av druvan Sauvignon blanc från Loire eller Bordeaux fungerar fint, vars krispiga krusbärsaromer lyckas möta både sältan och dillen. Ett österrikiskt vitt vin av druvan Grüner veltliner är även ett gott alternativ. Rostat bröd, smör, ost och smördegsbaserade tillbehör är goda vinvänliga smakbryggor.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden