Chablis – ett gyllene ljus som lyser upp höstmörkret

Chablis passar till sladjur
 

Säg Chablis och många tänker på somrig, spritsig vinsvalka – men det mångfacetterade vinet matchar även höstmingel och goda skaldjursmiddagar. Följ med till ett av Frankrikes stoltaste vindistrikt. 

Number of characters: 5 060

Till Chablis åker du med fördel när skörden är över, ungefär i mitten av september. Då pustar alla ut och firar med skördefester att arbetet är avslutat. Musik, god mat, dans och glada skratt – och gärna en picknick mitt på dagen då borden dignar av goda charkuterier. Och massor av vin, förstås!
Det tar ungefär två timmar att åka till Chablis från Paris. Själva resan är lite enahanda för den som väljer bil på motorväg men belöningen väntar vid målet. Små, pittoreska byar med egna vinproducenter ligger tätt och kvarterskrogarna erbjuder lokala läckerheter som mousse på anka eller färska getostar. 

Drömläge för Chardonnay
Det lilla vindistriktet Chablis, som ingår i den större regionen Bourgogne, har en speciell, kalkrik jord som lämpar sig synnerligen väl för odling av druvan Chardonnay. Det är denna jordmån som tillsammans med lagringsmetoden i ståltankar ger vinet dess mineralhaltiga smak. Tidigare fanns inga alternativ till lagring på ekfat. Numera används i stället moderna ståltankar som framhäver Chablisvinerna på ett optimalt sätt.  Resultatet är gröngula, gulvita eller gyllengula och krispigt friska och torra viner. 

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden