Sophie Bille Brahe: „Jag kan verkligen inte se mig själv göra någonting annat“

Sophie Bille Brahe
 

Som liten hade hon ett stort intresse av att sortera och ordna saker logiskt, och för den danska smyckesdesignern så har smycken alltid handlat om att arrangera saker. Journalisten Helena Yllmark har träffat Sophie Bille Brahe.

Number of characters: 8 976

Foto: Sophie Bille Brahe Press

Som en smal skära av månen, belyst av solen. Singelörhänget i guld och diamanter med det drömlika namnet Croissant de Lune var början på Sophie Bille Brahes väg mot stjärnstatus. Hennes kaxiga korsbefruktning där äkta smycken fick avantgarde-attityd har tagits emot med jubel av världens vassaste inom mode- och musikbranschen. Kölistan med fans som ivrigt inväntar nästa kollektion innehåller namn som Zoë Kravitz, Rihanna, Alicia Wikander, Uma Thurman och Noomi Rapace.

Det ska sägas direkt: att undvika referenser till Sophies anfader, 1500-talets astronom Tycho Brahe, är i det närmaste oundvikligt. Han är en av ytterst få som upptäckt en supernova i Vintergatan. Hon är en av samtidens stjärnor på den himmel där smyckedesigners samsas om lyskraften. Tycho och Sophie har dock mer gemensamt än bara förkärleken till rymden. Han insåg tidigt att astronomin behövde reformeras. Hon fick i början av sin karriär en klaustrofobisk känsla av dåtidens tendens att bära smycken i flera lager. Att rensa bort allt onödigt blev fundamentet hennes design vilar på: avskalat, men elegant och klassiskt med modern twist.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden