Samlaren Bo: „En rostig ölburk kan vara värd 20 000 kronor“

 

En samlare är enligt samlarförbundet Nordstjärnan en person som har tre föremål med något slags anknytning till varandra och är på jakt efter ett fjärde. 71-årige Bo har inte tre utan 3000 föremål från Stockholmsutställningen 1897 och är, även om det blir allt svårare, på jakt efter fler.

– Jag har med egna ögon sett hur en gammal rostig ölburk har bytt ägare för 20 000 kr, säger Bo och skakar på huvudet.

Han vill inte att vi ska skriva något mer än ”Bo” av rädsla för påhälsning av tjuvar. I huset i tätorten utanför Stockholm finns visserligen inga ölburkar för 20 000 kronor men cirka 3000 föremål från Stockholmsutställningen 1897. Och det är bara ett av Bos 25 ”samlarområden” om än det avgjort största. Det började för över 50 år sedan när en 15-årig Bo fick ärva några saker som tillhört hans farfar.

– Han hade väl köpt dem eller kanske fått dem som betalning. Han arbetade som kakelugnsmakare på Grevgatan och var bland annat med och byggde Wärdshuset Ulla Winbladhs på Djurgården till Stockholmsutställningen. Det finns ju kvar idag men då hette det Reinholds bageri, berättar Bo. 

Det är lättare än man kan tro att ta sig fram i ett hus som rymmer så mycket prylar. Visserligen står en soffa lite tokigt till i vardagsrummet men den har dumpats där av en utflyttad dotter. 

– Samlandet har gått i vågor. Det avtog när vi hade småbarn och även när vi bodde i Kalmar ett tag, men det accelererade när jag fick lite bättre ekonomi och kunde köpa grejer. Det var ju himla bra när Tradera kom igång på internet men jag tittar även runt på olika auktionshus.

Bland hans senast tillkomna samlarområden finns gamla skopor som man öste båtar med, bläckplåt och ”fattigmanssilver”, det vill säga målat glas.

– Frugan säger inget, men det första hon gör när det kommer gäster är faktiskt att visa min samling från Stockholmsutställningen, säger Bo och pekar mot ett skåp med utvalda föremål. Det är många dekorerade glas och medaljer på hyllorna, men tallrikarna tar störst plats. 

– En av dem finns bara i två ex, mitt och ett som är på museum. Det är en tallrik från Rörstrands i toppskick och jag har blivit erbjuden 25 000 kr för den. Men vad ska jag sälja den för?

Number of characters: 5 711
Tallrikar från Stockholmsutställningen 1897.

Bo, som är styrelsemedlem i samlarförbundet Nordstjärnan, vars slogan är „vi samlar samlare“, hade tidigare en samlarkollega som också var inriktad på Stockholmsutställningen 1897, men det slutade med att Bo köpte alla hans grejer.

– Men lägger jag ut något från Stockholmsutställningen på Tradera så kan det vara många som bjuder även om de inte är intresserade av just den. Sakerna klassas ju också som Stockholmiana och en del av dem även som reklam och det är det många som samlar på. 

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden