Hudexpertens tipsar: Så hjälper du din känsliga hy

Kvinna som står framför spegeln och inspekterar sin hy
 

Blir din hy röd, fjällande och irriterad när du använder smink eller hudvårdsprodukter? Då kan du ha drabbats av kontaktallergi mot något ämne i produkterna du använder. Med lite detektivarbete kan du hitta boven, eller bovarna, i dramat. Cecilia Svedman, professor i yrkes- och miljödermatologi och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus, reder ut begreppen.

Number of characters: 3 356

Vad är det som gör att vi kan få en allergisk reaktion i huden av smink och hudvårdsprodukter?

– Är hudbarriären trasig, som vid eksem, kan en del ämnen lättare gå in genom huden. När du får en reaktion beror det på att små molekyler i en produkt har tagit sig genom hudbarriären. Kroppen identifierar de här ämnena som främmande och reagerar på dem, förklarar Cecilia Svedman.

Hur kommer det sig att huden plötsligt kan reagera på en produkt som man har tålt tidigare?

– Ett ämne i en produkt kan ha ändrats utan att produkten bytt namn – ett konserveringsmedel kan ha bytts ut mot ett annat. Dessutom finns allergener inte enbart i din ansiktskräm. Samma konserveringmedel eller parfym kan också finnas i din tvål eller i ditt diskmedel. Det kan vara så att du har utvecklat en känslighet för en helt annan produkt men reagerar på krämen eftersom den innehåller samma ämne.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden