“Varför går det bra med allt oljud på konserter men inte med radio och småprat på jobbet? Musiken du lyssnar på är ju inte ens lugn och trevlig.”
Det korta svaret när jag fått den frågan är att på konserter hänger inte någons LIV på om jag har fokus nog att uppmärksamma en mikroorganism på ett kirurgiskt instrument.
Foto: Privat
Mitt långa svar är en hel föreläsning.
Det finns studier på hur människan uppfattar ljud. Att oönskat ljud är mycket mer störande än önskat ljud, såklart. Och enligt Folkhälsomyndigheten räknas allt oönskat ljud som buller. Buller kan vara skadligt. Oavsett känslighetsnivå. Och det är självklart ett känsligt ämne, det här med arbetsmiljö. Ska det vara trevligt eller ska det vara noggrant? Helst båda två.
En lösning är att den ljudkänsliga tar på sig hörselkåpor. För då blir hen döv och problemet är löst. Eller? Jag tog på mig öronproppar och hörselkåpor, ibland samtidigt. Men det enda som hände var att maskinmullret försvann och dubbelpratet förtydligades. För det är ju det hörselskydd är gjorda för, att ta bort öronskadliga ljud. Inte att ta bort hjärnskadande ljud. Vanligt tal har visat sig vara särskilt störande, enligt Folkhälsomyndigheten, eftersom det är ett oförutsägbart ljud.