Krönika: Kultursponsring och musikfestivaler

Borgen i Wartburg Foto: Klaus Dieter vom Wangenheim Pixabay
Number of characters: 3 514

Det är en ruggig historia, det där. Richard Wagner har berättat om det i sin opera Tannhäuser som har undertiteln Sångarstriden på Wartburg. Det handlar om hjälten som i en öppen tävling försöker sjunga sig till kärlek men missar lite och istället lovprisar lite mer allmänorienterade sinnliga njutningar, inte direkt en kärleksförklaring till en speciell kvinna. Han blir utslängd och dör så småningom.

Det finns faktiskt en historisk bakgrund här, men kanske även det bara är en saga. Jutta Krauss från stiftelsen Wartburg har sin arbetsplats på slottet där den berömda sångarstriden ska ha ägt rum år 1206. Hon skrattar hest när jag undrar om det nu är verklighet eller inte.

Nja, säger hon, dels tillkom berättelsen cirka 40 år efter att själva händelsen ska ha ägt rum. Men nu har vi ju den fantastiska väggmålningen här på slottet, tillkommen 1853-54, och det vore ju synd att avskriva det hela som rena fantasier.

Jutta Krauss har sin arbetsplats på Wartburgs slott där den berömda sångarstriden ska ha ägt rum år 1206. Foto: Andreas N/Pixabay
Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden