Edward St Aubyn: ”Ironi är ett svårare beroende än heroin”

Edward St Aubyn
 

Han blev våldtagen av sin pappa och började med heroin i sextonårsåldern. Men Edward St Aubyn tog sig ut ur mörkret och gjorde litteratur av sina erfarenheter, litteratur som senare blev tv-serien Patrick Melrose med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Number of characters: 8 590

Foto: David Sandison

Edward St Aubyn har just avslutat arbetet med sin samtida version av Shakespeares „King Lear“. Edward St Aubyn har jämförts med storheter som Evelyn Waugh och Oscar Wilde och har med Melrose-sviten på totalt fem romaner skapat en helt egen nisch inom litteraturen – en korsning mellan självbiografisk satir och bildningsroman. Han beskriver fruktansvärda upplevelser – sexuella övergrepp, misshandel, heroinberoende och död – med ironi och humor.

– Det är något i vår brittiska självbild som gör att vi håller ett visst avstånd till svåra saker, säger Edward St Aubyn. Han menar att det handlar om en nationell ängslighet, ett tvångsmässigt behov av att förminska sin egen betydelse. Essensen i Melrose-böckerna är Patricks kamp för att komma bort från ironin för att kunna vara sann mot sig själv – och mot andra.

Haben Sie Artikel verfasst, die Sie auf Gazzine veröffentlichen möchten?

Vänligen logga in eller registrera ett konto för att beställa artiklar. Välj 'Logga in' eller 'Bli kund' i menyn.

Holen Sie sich ein Abo und fangen Sie an zu lesen ...

Unterstützen Sie Gazzine für xx €/Jahr Anmelden