Edvin Öhrström präglar vår vardag, 26 år efter sin död. Många svenska torg pryds av hans mäktiga skulpturer. Mest känd är han för glasobelisken Kristallvertikalaccent på Sergels torg.
Foto: Austin Farrington/Unsplash
Obelisken Kristallvertikalaccent på Sergels torg är ett signum för centrala Stockholm. Det imponerande konstverket som är 37 meter högt, väger 130 ton och består av 60 000 glasprismor.
Kristallvertikalaccent var det vinnande bidraget i en designtävling om torgets utsmyckning. Ursprungligen var ambitionen att pelaren av stål och glas skulle belysas invändigt. Men det var en praktisk omöjlighet vid invigningen 1974.
Drygt fyra decennier senare, i samband med en restaurering 2017, fick konstverket den belysning som var tänkt från början, tack vare en ljusdesign skapad av Michael Hallbert. Belysningen skiftar i färg, relaterar till de svenska årstiderna.
Bröt med det förväntade
Edvin Öhrström föddes 1906, samma år som Gunnar Sträng och arvprinsen Gustaf Adolf. Edvin tillbringade sina första år i skånska Burlöv innan föräldrarna, Axel och Ida, flyttade till Halmstad där Axel fått arbete på järnvägen. Att sonen skulle göra något annat var främmande, 17 år gammal började också Edvin arbeta vid järnvägen.
Men den unge hallänningen trivdes inte, han ville teckna och sökte därför till Tekniska skolans teckningslärarutbildning. Efter åren där väntade fortsatta studier, vid Konsthögskolans skulpturlinje. Mellan åren 1928 och 1932 studerade han där bland annat för Carl Milles och Nils Sjögren.
Edvin visade framfötterna, något som 1932 renderade i ett resestipendium. Full av upptäckslusta reste han runt i Belgien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Tyskland innan studier vid de mer prominenta konstskolorna väntade.
Tillbaka i Sverige förälskade han sig i Brita Kugelberg som då var student vid Konsthögskolan.
Trots sin begåvning valde Brita att efter giftermålet 1939 sätta det egna skapandet i andra hand. Familjen som snart utökades med tre barn, makens arbete och hemmet i Saltsjöbaden krävde det mesta av hennes tid.